
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,083 |
مطالعه پارامترهای ژنتیکی صفات زراعی موثر بر عملکرد دانه در برخی از ژنوتیپهای کنجد (Sesamum indicum) | ||
مجله ژنتیک و بهنژادی گیاهی | ||
دوره 1، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 43-66 اصل مقاله (982.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/gpb.2024.23161.1007 | ||
نویسندگان | ||
سپیده قطبزاده کرمانی1؛ قدرت الله سعیدی* 2؛ محمدرضا سبزعلیان2 | ||
1استادیار، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، پژوهشگاه افضلی پور، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
2استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: مطالعه حاضر بهمنظور بررسی میزان تنوع و سهم عوامل ژنتیکی و غیر ژنتیکی در کنترل برخی از صفات مهم کنجد شامل روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد انشعاب میوه دهنده در بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته انجام گرفت. مواد و روشها: 28 ژنوتیپ مختلف کنجد با منشا جغرافیایی متفاوت بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار در دو محیط رطوبتی نرمال و تنش رطوبتی در دانشگاه صنعتی اصفهان-مزرعه لورک طی دو سال زراعی ارزیابی شد. دو رژیم آبیاری بر اساس حداکثر تخلیه رطوبتی مجاز (درصد) تعیین شد. ضمن انجام تجزیه واریانس و مقایسه میانگین، بررسی ضرایب تنوع فنوتیپی، ژنتیکی و وراثت پذیری عمومی صفات نیز انجام شد. نتایج: بررسی ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی نشان داد که تنوع زیادی برای صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول و تعداد انشعاب میوه دهنده در بوته وجود دارد در حالی که ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر زمان رسیدگی، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه تنوع کمی داشتند. وراثت پذیری صفات مورد مطالعه نیز نشان داد که زمان رسیدگی، تعداد انشعاب میوه دهنده و تعداد کپسول در بوته از وراثت پذیری بالایی برخوردارند و با توجه به سهم بیشتر عوامل ژنتیکی در کنترل این صفات، انتظار میرود که انتخاب برای این صفات موجب افزایش عملکرد دانه در هر دو محیط نرمال و تنش رطوبتی شود. با توجه به ارتفاع بوته و تعداد انشعاب میوهدهنده کمتر و قطر ساقه بیشتر، لاینهای گلپایگان 1 و 4 برای هر دو محیط رطوبتی بهعنوان لاینهای مطلوبتر برای تولید و برداشت مکانیزه معرفی میشوند و لاینهای گلپایگان 1، ورامین 2822 و مرکزی 1 نیز بهعنوان ژنوتیپهای پر محصول در هر دو محیط رطوبتی شناسایی شدند. نتیجهگیری: لاین گلپایگان 1 علاوه بر مناسب بودن برای برداشت مکانیزه، از ارقام پر محصول در این مطالعه بود که میتواند در برنامههای اصلاح آتی مد نظر قرار گیرد. همچنین صفات تعداد کپسول در بوته و تعداد انشعاب میوهدهنده با توجه به وراثتپذیری بالا و سهم بیشتر عوامل ژنتیکی در کنترل آنها میتوانند بهعنوان شاخصهای انتخاب در گزینش غیرمستقیم برای عملکرد دانه کنجد در برنامههای اصلاحی استفاده شوند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش خشکی؛ ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی؛ گزینش؛ وراثت پذیری | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., & Smith, M. (1998). FAO Irrigation and drainage. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, pp. e156. Anbanandan, V., Saravanan, K., & Sabesan, T. (2009). Variability, heritability and genetic advance in rice (Oryza sativa L.). International Journal of Plant Science, 3(2), 61-63. Babar, M., Khan, A. A., Arif, A., Zafar, Y., & Arif, M. (2007). Path analysis of some leaf and panicle traits affecting grain yield in doubled haploid lines of rice (Oryza sativa L.). Journal of Agriculture Research, 45(4), 245-252. Desoky, E. S. M., Alharbi, K., Rady, M. M., Elnahal, A. S., Selem, E., Arnaout, S. M., & Mansour, E. (2023). Physiological, biochemical, anatomical, and agronomic responses of sesame to exogenously applied polyamines under different irrigation regimes. Agronomy, 13(3), 875. https://doi.org/10.3390/agronomy13030875 Farooq, M., Hussain, M., Wahid, A., & Siddique, K. H. M. (2012). Drought stress in plants: an overview. Plant responses to drought stress: From morphological to molecular features, 1-33. Springer Heidelberg, New York. https://doi.org/10.1007/978-3-642-32653-0_1 Fukuda, Y., Nagata, M., Osawa, T., & Namiki, M. (1986). Chemical aspects of the antioxidative activity of roasted sesame seed oil, and the effect of using the oil for frying. Agriculture and Biological Chemistry, 50, 857-862. https://doi.org/10.1080/00021369.1986.10867500 Gaikwad, K., Lal, J. & Kumar, H. (2009). Genetic architecture of yield and yield attributing characters in sesame (Sesamum indicum L.). Journal of Crop Improvement, 36, 31-36. Golestani, M., & Pakniyat, H. (2015). Evaluation of traits related to drought stress in sesame (Sesamum indicum L.) genotypes. Asian Journal of Scientific Research, 5(9), 465. https://doi.org/10.18488/journal.2/2015.5.9/2.9.465.472 Gunstone, F. (2011). Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9781444339925 Islam, F., Gill, R. A., Ali, B., Farooq, M. A., Xu, L., Najeeb, U., & Zhou, W. (2016). Sesame. In Breeding Oilseed Crops for Sustainable Production (pp. 135-147). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801309-0.00006-9 Kamal‐Eldin, A., & Appelqvist, L. Å. (1994). Variation in fatty acid composition of the different acyl lipids in seed oils from four Sesamum species. Journal of American Oil Chemists’ Society, 71, 135-139. https://doi.org/10.1007/BF02541547 Koca, H., Bor, M., Özdemir, F., & Türkan, İ. (2007). The effect of salt stress on lipid peroxidation, antioxidative enzymes and proline content of sesame cultivars. Environmental and Experimental Botany, 60, 344-351. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2006.12.005 Kumar, P. S., Sundararajan, R., Thangavel, P., Karuppiah, P., & Ganesan, J. (2002). Variability studies in the second generation of intervarietal crosses in sesame (Sesamum indicum L.). Sesame Safflower Newsletter, 17, 36-39. Kumaresan, D., & Nadarajan, N. (2003). Genetic divergence analysis in sesame (Sesamum indicum L.). Sesame Safflower Newsletter, 18, 15-19. Laurentin, H., & Montilla, D. (2002). Variability studies for yield and yield components in white-grain sesame. Sesame Safflower Newsletter, 17, 26-28. Mahajan, R., Bisht, I., & Dhillon, B. (2007). Establishment of a core collection of world sesame (Sesamum indicum L.) germplasm accessions. Sabrao Journal Breeding Genetics, 39, 53-64. Mansouri, S., & Soltani Najafabadi, M. (2021). Flexibility in behavior of prominent components of the yield of sesame genotypes under normal and water limiting condition. Journal of Crop Breeding, 13(37), 75-84. https://doi.org/10.52547/jcb.13.37.75 Mohammadi, S. A., & Prasanna, B. M. (2003). Analysis of genetic diversity in crop plants salient statistical tools and considerations. Crop Science, 43, 1235-1248. https://doi.org/10.2135/cropsci2003.1235 Parsaeian, M., Mirlohi, A., & Saeidi, G. )2011(. Study of genetic variation in sesame (Sesamum indicum L.) using agro-morphological traits and ISSR markers. Russian Journal of Genetics, 47, 314-321. https://doi.org/10.1134/S1022795411030136 Pearson, D. C., Rosielle, A. A., & Boyd, W. J. R. (2007). Heritabilities of five wheat quality traits for early generation selection. Australian Journal Experimental Agriculture, 21, 512- 515. https://doi.org/10.1071/EA9810512 Pusadkar, P. P., Kokiladevi, E., Bonde, S. V., & Mohite, N. R. (2015). Sesame (Sesamum indicum L.) importance and its high quality seed oil: a review. Trends Bioscience, 8, 3900-3906. Sarmadnia, G., & Kouchaki, A. (1997). Physiological aspects of rainfed agriculture (translation). Mashhad University Jihad Publications, Iran. Shim, K. B., Kang, C. W., Lee, S. W., Kim, D. H., & Lee, B. H. (2001). Heritabilities, genetic correlations and path coefficients of some agronomic traits in different cultural environments in sesame. Sesame Safflower Newsletter, 16, 16-22. Shyu, Y. S., & Hwang, L. S. (2002). Antioxidative activity of the crude extract of lignan glycosides from unroasted Burma black sesame meal. Food Research International, 35, 357-365. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(01)00130-2 Singh, K.B., Geletu, B., & Malhotra, R. S. (1990). Association of some characters with seed yield in chickpea collections. Euphytica, 49, 83-88. https://doi.org/10.1007/BF00024133 Singh, R. K., & Singh, O. (2005). Genetic variation for yield and quality characters in mutants of aromatic rice. Annals Agriculture Research, 26(3), 406- 410. Solanki, Z., & Gupta, D. (2001). Combining ability and heterosis for quantitative characters in sesame. Annals of Arid Zone, 40, 457-460. Solanki, Z., & Gupta, D. (2003). Inheritance studies for seed yield in sesame. Sesame Safflower Newsletter, 18, 25-28. Sravanthi, A. L., Ratnakumar, P., Reddy, S. N., Eswari, K. B., Pandey, B. B., Manikanta, C. H. L. N., Ramya, K. T., Sonia, E., Mohapatra, S., Gopika, K., & Anusha, P. L. (2021). Morpho-physiological, quality traits and their association with seed yield in sesame (Sesamum indicum L.) indigenous collection under deficit moisture stress. Plant Physiology Reports, 26, 1-11. https://doi.org/10.1007/s40502-021-00621-0 Subhashchandra, B., Lohithaswa, H. C., Desai, S. A., Hanchinal, R. R., Kalappanavar, I. K., Math, K. K., & Salimath, P. M. (2010). Assessment of genetic variability and relationship between genetic diversity and transgressive segregation in tetraploid wheat. Karnataka Journal of Agriculture Science, 22, 36- 38. Taiz, L., & Zeiger, E. (1991). Plant Physiology the Benjamin. Cummings Redwood City 565. Thangavelu, S. (1994). Diversity in wild and cultivated species of Sesamum and its use. In: Sesame Biodiversity in Asia Conservation, Evaluation and Improvement. Arora, R. K. and Riley, K. W. (Eds.). IPGRI, New Delhi. pp 13-23. Triboi-Blondel, A. M., & Renard, M. (1999). Effects of temperature and water stress on fatty acid composition of rapeseed oil. In 10th Int. Rapeseed Cong., September 26-29, Canberra, Austalia. Valarmathi, G., Kumar, M., & Saravanan, N. (2004). Genetic variability and correlation studies for seed related traits in sesame. Sesame Safflower Newsletter, 19, 12-14. Valarmathi, G., Surendran, C., Vanniarajan, C., Kumar, M., & Saravanan, N. A. (2003). Morphological and biochemical characterization of sesame (Sesamum indicum L. and S. mulayanum L). Sesame Safflower Newsletter, 18, 42-46. Xu, J., Chen, S., & Hu, Q. (2005). Antioxidant activity of brown pigment and extracts from black sesame seed (Sesamum indicum L.). Food Chemistry, 91, 79-83. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.05.051 Yadav, R. S., Hash, C. T., Bidinger, F. R., Devos, K. M., & Howarth, C. J. (2004). Genomic regions associated with grain yield and aspects of post-flowering drought tolerance in pearl millet across stress environments and tester background. Euphytica, 136, 265-277. https://doi.org/10.1023/B:EUPH.0000032711.34599.3a Yamanura, K. M., & Nadaf, H. (2009). Combining ability and gene action for yield and yield components in sesame (Sesamum indicum L.). Karnataka Journal of Agriculture Science, 22, 255-260.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 168 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 106 |