
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,003 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,072 |
گزینش لاینهای فلفل شیرین (.Capsicum annuum L) بر مبنای صفات موثر بر عملکرد میوه در مسیر تولید بذر هیبرید | ||
مجله ژنتیک و بهنژادی گیاهی | ||
دوره 1، شماره 2، تیر 1403، صفحه 1-16 اصل مقاله (940.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/gpb.2025.24316.1016 | ||
نویسندگان | ||
زهرا رودباری* 1؛ اردشیر نوذری2 | ||
1استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران. | ||
2کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: مطالعات همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی بین صفات گیاهی در برنامهریزی، ارزیابی و تعیین معیارهای انتخاب برای صفات موردنظر در یک برنامه اصلاحی مفید است. مطالعه حاضر باهدف برآورد ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی بین عملکرد میوه و صفات منتسب به عملکرد و بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات مربوط به عملکرد میوه با استفاده از تحلیل ضریب علیت و انتخاب لاینهای برتر با استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایدهآل (SIIG) انجام شد. مواد و روشها: بذور 50 ژنوتیپ فلفل شیرین غیردلمهای (C. annuum L.) از بخش ژرم پلاسم موسسه تحقیقات ژنتیک گیاهی و گیاهان زراعی (IPK) آلمان دریافت و با 5 نسل خودگشنی، لاین خالص آن تهیه شد. بذور لاینهای خالص در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای کشت و 12 صفت کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه واریانس دادهها، ضرایب همبستگی، تجزیه رگرسیون و تجزیه علیت با استفاده از نرمافزار برخط OPSTAT انجام شد. بهمنظور گزینش لاینهای برتر بر اساس ادغام عملکرد و صفات تأثیرگذار بر آن از روش SIIG استفاده شد. نتایج: بر اساس نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنیداری بین لاینهای مورد ارزیابی برای همه صفات موردمطالعه در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد که بیانگر تنوع ژنتیکی در بین لاینهای موردمطالعه بود. عملکرد میوه همبستگی مثبت و معنیداری با تعداد میوه در چین، قطر میوه، طول میوه، طول دم میوه، ضخامت پریکارپ، درصد ماده خشک و وزن میوه داشت. در مدل رگرسیونی عملکرد بهعنوان متغیر وابسته و سایر صفات بهعنوان متغیرهای مستقل موردمطالعه قرار گرفتند و پنج صفت وزن میوه، تعداد میوه، درصد ماده خشک، طول میوه و قطر آن بهعنوان مؤثرترین صفات بر عملکرد میوه تعیین شدند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، وزن میوه و تعداد میوه در بوته، بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد میوه داشتند (بهترتیب 63 و 44 درصد). انتخاب لاینها بر اساس شاخص SIIG منجر بهگزینش پنج لاین 237، 334، 389، 296، 400 و 318 با کمترین فاصله از ژنوتیپ ایدهآل شد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدستآمده و بر اساس مطالعه ضریب علیت، انتخاب برای وزن میوه، طول میوه، تعداد میوه در بوته، قطر میوه و درصد ماده خشک بهطورکلی بهرهوری فلفل شیرین را افزایش خواهد داد. همچنین استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایدهآل منجر بهگزینش لاینها و ژنوتیپهایی خواهد شد که بهطور همزمان ازنظر صفات مذکور در بهترین حالت ممکن قرار دارند. لذا لاینهای 318، 296، 400، 389، 324 و 237 برای مطالعات بعدی در مسیر تولید بذر هیبرید گزینش و پیشنهاد میگردند. | ||
کلیدواژهها | ||
اثرات مستقیم و غیرمستقیم؛ تجزیه علیت؛ شاخص انتخاب؛ عملکرد میوه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 159 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 108 |