
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,001 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,066 |
بررسی تاثیر ژن lc بر صفات بازار پسندی گوجه فرنگی گیلاسی در نسل BC1 | ||
مجله ژنتیک و بهنژادی گیاهی | ||
دوره 1، شماره 2، تیر 1403، صفحه 31-46 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/gpb.2025.24343.1018 | ||
نویسندگان | ||
زهرا خواجه حسنی نژاد1؛ مهدی مهیجی* 2؛ علی اکبر مقصودی مود3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
2استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
3دانشیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
چکیده | ||
چکیده هدف: گوجهفرنگی گیلاسی واریتهای از گوجهفرنگی است که مصرف آن رو به افزایش و بهطور عمده برای مصرف تازهخوری استفاده میشود. ویژگیهای میوه گوجه فرنگی تحت تاثیر ژنهای بزرگاثر متعدد از جمله ژن بزرگاثر lc است. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر ژن lc بر برخی صفات موثر در بازارپسندی میوه گوجهفرنگی گیلاسی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه ژن lc توسط تلاقی برگشتی به پسزمینه لاین امید بخش K33 گوجه گیلاسی انتقال داده شد. رقم زراعی پردیس بهعنوان والد دهنده ژن lc و لاین K33 بهعنوان والد تکراری استفاده گردید. صفات بازارپسندی شامل وزن میوه، قطر میوه، طول میوه، pH، ماندگاری، وزن پالپ، حجم پالپ و قطر پریکارپ در نسل BC1 این تلاقی اندازهگیری شد. همچنین نمونهبرداری DNA از برگ تمام ژنوتیپهای نسل BC1 جهت گزینش ژنوتیپهای حاوی ژن lc انجام شد. پس از انجام PCR، ژنوتیپهای مورد مطالعه به دو گروه ژنوتیپهای حاوی ژن lc و ژنوتیپهای فاقد ژن lc تقسیم شدند. بر این اساس آزمونهای MANOVA و t برای بررسی تفاوت دو گروه انجام شد. نتایج: نتایج آزمون MANOVA نشان داد که دو گروه ژنوتیپی از نظر تمام صفات اندازهگیری شده تفاوت داشتند. در ادامه نتایج آزمون t برای هر یک از صفات نشان داد که دو گروه در صفات وزن میوه، قطر میوه، وزن پالپ و حجم پالپ اختلاف معنیدار در سطح احتمال 5 داشتند. میانگین ژنوتیپهای حاوی ژن lc برای صفات یاد شده در قیاس با ژنوتیپهای فاقد ژن lc بیشتر بود. در حالیکه برای صفات طول میوه، pH، ماندگاری و قطر پریکارپ اختلاف معنیدار دیده نشد. برای صفات وزن و قطر میوه میانگین ژنوتیپهای دارای ژن lc بهترتیب 2/12 و 8/2 بود. درحالی که میانگین ژنوتیپهای فاقد ژن lc برای این صفات بهترتیب 97/7 و 39/2 بود. برای صفات وزن و حجم پالپ نیز میانگین ژنوتیپهای دارای ژن lc بهترتیب 64/3 و 44/3 و میانگین ژنوتیپهای فاقد ژن lc 8/1 و 08/2 بود. نتیجهگیری: ژن lc در افزایش مقدار اندازه و پالپ میوه اثرگذار بود و تاثیری بر pH آن نداشت. بهنظر میرسد که عدم تغییر pH در کنار افزایش وزن و قطر میوه و میزان پالپ آن اثر مثبتی بر کیفیت میوه دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
گزینش به کمک نشانگر؛ ژن بزرگ اثر؛ صفات کمی و کیفی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 61 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 74 |