
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,083 |
برآورد اجزای واریانس فنوتیپی، قابلیت توارث و روابط بین صفات عملکردی میوه و ویژگیهای فتوسنتزی در گوجهفرنگی | ||
مجله ژنتیک و بهنژادی گیاهی | ||
دوره 1، شماره 2، تیر 1403، صفحه 47-72 اصل مقاله (1.22 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/gpb.2025.24271.1015 | ||
نویسندگان | ||
مریم نظری رباطی1؛ اعظم نیکبخت* 2؛ قاسم محمدینژاد3؛ سپیده قطبزاده کرمانی4؛ مهدی مهیجی5 | ||
1دانشجو دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
2استادیار، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، پژوهشگاه افضلیپور، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
3استاد، ژنتیک و اصلاح نباتات، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، پژوهشگاه افضلی پور و دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان | ||
4استادیار، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، پژوهشگاه افضلی پور، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
5استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: این پژوهش بهمنظور بررسی ارتباط میان عملکرد میوه و صفات فتوسنتزی و مورفولوژیکی در گوجهفرنگی و همچنین ارزیابی سهم ژنتیکی در کنترل این صفات انجام شد. هدف نهایی، شناسایی ژنوتیپهایی با ویژگیهای مطلوب است که به بهبود عملکرد میوه گوجهفرنگی کمک کند. مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. در این آزمایش ۲۵ ژنوتیپ گوجهفرنگی با منشا جغرافیایی از کشورهای مختلف و متنوع از نظر شکل و رنگ، کشت گردیدند و صفات تعداد گل در بوته، تعداد میوه در بوته، عملکرد میوه، وزن تک میوه، تعداد کاسبرگ، طول میوه، عرض میوه، تعداد روز تا رسیدگی، میزان کلروفیل، میزان CO2 زیر روزنهای، میزان تعرق، هدایت روزنهای، سرعت فتوسنتز، طول برگ مرکب، طول دمبرگ، عرض برگ مرکب و تعداد برگچه بالغ اندازهگیری شدند. علاوه بر تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات، همبستگیهای ژنتیکی و فنوتیپی، ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی، وراثتپذیری عمومی برای هر صفت و تجزیه علیت برای بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات بر عملکرد میوه انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که صفاتی مانند تعداد روز تا رسیدگی، سرعت فتوسنتز، عملکرد میوه و تعداد گل در بوته بالاترین وراثتپذیری را داشتند، در حالی که صفات هدایت روزنهای و طول دمبرگ کمترین وراثتپذیری را نشان دادند. همچنین تنوع ژنتیکی و فنوتیپی صفاتی چون عملکرد میوه و وزن تک میوه، تعداد کاسبرگ، سرعت فتوسنتز و تعداد گل بیشتر از سایر صفات بود. برخی صفات مانند وزن میوه اثر مستقیم مثبت و صفاتی مانند سرعت فتوسنتز، طول دمبرگ و عرض برگ اثر مستقیم منفی بر عملکرد میوه داشتند. نتیجهگیری: این مطالعه اهمیت رابطه بین صفات مورفولوژی، فتوسنتزی و عملکردی را برای بهبود عملکرد میوه گوجهفرنگی نشان داد. نتایج نشان داد که ژنوتیپهایی با ویژگیهایی مانند وزن تک میوه بالا، هدایت روزنهای مناسب و کنترل فرآیندهای فتوسنتزی میتوانند محصولی با عملکرد بالا تولید کنند. برتری ژنوتیپ آناناسی در صفات عملکردی، ژنوتیپ قرمز دندانهدار در صفات مورفولوژی و ژنوتیپ آریا در صفات فتوسنتزی، حاکی از پتانسیل آنها برای استفاده در برنامههای اصلاحی برای بهبود عملکرد میوه گوجهفرنگی است. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه علیت؛ ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی؛ همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی؛ وراثت پذیری عمومی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 93 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 69 |