
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,078 |
مطالعه بافت شناسی برای بررسی اثرات آستاگزانتین بر زخم معده ناشی از آسپرین در موش صحرایی | ||
مجله بیوتکنولوژی کشاورزی | ||
دوره 17، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 285-302 اصل مقاله (993.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/jab.2025.24779.1657 | ||
نویسندگان | ||
دعای یوسف محمد* ؛ اسیل نجاح صبور | ||
گروه زیست شناسی، دانشکده آموزش، دانشگاه القادسیه، عراق | ||
چکیده | ||
هدف: بیماری زخم معده همچنان یک نگرانی مهم بهداشتی جهان است و میلیونها نفر را در سراسر جهان، به ویژه به دلیل عوامل خطر رایج مانند استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مزمن (NSAID) تحت تاثیر قرار میدهد. آسپرین، یک NSAID است که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و با مهار سنتز پروستاگلاندین و افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب، یکپارچگی مخاط معده را به خطر می اندازد و منجر به تشکیل زخم میشود. آستاگزانتین، یک کاروتنوئید طبیعی با خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد آپوپتوز قوی است که به دلیل اثرات بالقوه محافظتی دستگاه گوارش مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل درمانی آستاگزانتین در درمان و بهبود زخم معده ناشی از آسپرین انجام شد. با ارزیابی پارامترهای بافت شناسی در یک مدل موش آزمایشگاهی، بررسی شد که آیا آستاگزانتین به تنهایی یا در ترکیب با امپرازول در مقایسه با درمان معمولی محافظت و بهبودی بهتری از مخاط ارائه میدهد. مواد و روشها: موشهای صحرایی ماده تحت شرایط کنترل شده (2±22 درجه سانتی گراد، چرخه نور/تاریکی 12 ساعت) با دسترسی آزاد به غذا و آب قرار گرفتند. زخم معده در همه گروهها به جز گروه کنترل منفی از طریق تجویز خوراکی آسپرین (mg/kg 100) ایجاد شد. حیوانات سپس به هفت گروه (10 تایی) تقسیم شدند: کنترل (C)، دریافت آب مقطر و خوراک استاندارد؛ کنترل مثبت (T1)، با زخمهای ناشی از آسپرین و بدون درمان؛ T2، تحت درمان با امپرازول (mg/kg 20)؛ T3، تحت درمان با آستاگزانتین (mg/kg 50)؛ T4، تحت درمان با آستاگزانتین (mg/kg 75)؛ T5، تحت درمان با امپرازول (mg/kg 20) + آستاگزانتین (mg/kg 50)؛ و T6، تحت درمان با امپرازول (mg/kg 20) + آستاگزانتین (mg/kg 75). نتایج: تجزیه و تحلیل بافتشناسی نشان داد که موشهای تحت درمان با آستاگزانتین (mg/kg 50 یا mg/kg 75) لایههای اپیتلیال، غدد معده دست نخورده و سلولهای مخاطی طبیعی گردن و جداری را نشان دادند که نشاندهنده بهبود قابلتوجه مخاطی است. در مقابل، گروه تحت درمان با امپرازول تغییرات پاتولوژیک خفیفی را نشان دادند که نشان دهنده بهبودی ناقص بود. درمان ترکیبی با آستاگزانتین و امپرازول محافظت از مخاط را بیشتر کرد و تغییرات هیستوپاتولوژیک کمتری را در مقایسه با امپرازول به تنهایی نشان داد. نتیجهگیری: این یافتهها از آستاگزانتین به عنوان یک کاندید امیدوارکننده برای مدیریت زخم معده، چه به تنهایی یا در ترکیب با درمانهای مرسوم، پشتیبانی میکنند. تحقیقات بیشتر برای روشن شدن مکانیسمهای دقیق و کاربرد بالینی آن ضروری است. | ||
کلیدواژهها | ||
آسپرین؛ آستاگزانتین؛ امپرازول؛ زخم معده؛ موش صحرایی آلبینو | ||
مراجع | ||
Ahluwalia, A., Jones, M. K., Hoa, N., & Tarnawski, A. S. (2019). Mitochondria in gastric epithelial cells are the key targets for NSAIDs-induced injury and NGF cytoprotection. Journal of Cellular Biochemistry, 120(11), 11651–11659. https://doi.org/10.1002/jcb.28375
Akahoshi, T., Tanigawa, T., Sarfeh, I. J., Chiou, S. K., Hashizume, M., Maehara, Y., & Jones, M. K. (2005). Selective cyclooxygenase (COX) inhibition causes damage to portal hypertensive gastric mucosa: Roles of nitric oxide and NF-kappaB. FASEB Journal, 19(9), 1163–1165. https://doi.org/10.1096/fj.04-3325fje
Alves Araujo de Lima, C., Silva de Lima, R., Batista de Souza, J., de Souza Graça, A., Maria Thomazzi, S., Sena Batista, J., & dos Santos Estevam, C. (2022). Gastroprotective mechanisms. In J. Chai (Ed.), Peptic ulcer disease – What’s new? IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.101631
Aly, M. H., Said, A. K., Farghaly, A. M., Eldaly, D. A., Ahmed, D. S., Gomaa, M. H., Elgebaly, N. H., Sameh, O., Elahwany, S. K., Ebrahem, T. T., Sameh, Y., & Wally, M. E. (2024). Protective effect of astaxanthin on indomethacin-induced gastric ulcerations in mice. Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology, 397(12), 9897–9907. https://doi.org/10.1007/s00210-024-03206-4
Amirteymoori, E., Khezri, A., Dayani, O., Mohammadabadi, M., Khorasani, S., Mousaie, A., & Kazemi-Bonchenari, M. (2021). Effects of linseed processing method (ground versus extruded) and dietary crude protein content on performance, digestibility, ruminal fermentation pattern, and rumen protozoa population in growing lambs. Italian Journal of Animal Science, 20(1), 1506–1517. https://doi.org/10.1080/1828051X.2021.1984324
Ayoub, F., Khullar, V., Banerjee, D., Stoner, P., Lambrou, T., Westerveld, D. R., Hanayneh, W., Kamel, A. Y., & Estores, D. (2018). Once versus twice-daily oral proton pump inhibitor therapy for prevention of peptic ulcer rebleeding: A propensity score-matched analysis. Gastroenterology Research, 11(3), 200–206. https://doi.org/10.14740/gr1011w
Chesnick, I. E., Mason, J. T., O’Leary, T. J., & Fowler, C. B. (2010). Elevated pressure improves the rate of formalin penetration while preserving tissue morphology. Journal of Cancer, 1, 178–183. https://doi.org/10.7150/jca.1.178
Chiou, S. K., Tanigawa, T., Akahoshi, T., Abdelkarim, B., Jones, M. K., & Tarnawski, A. S. (2005). Survivin: A novel target for indomethacin-induced gastric injury. Gastroenterology, 128(1), 63–73. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2004.10.008
Erbaş, E., Üstündağ, H., Öztürk, E., Parlak, S. N., & Atcalı, T. (2024). Astaxanthin treatment reduces kidney damage and facilitates antioxidant recovery in lithium-intoxicated rats. Toxicon, 241, 107664. https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2024.107664
Fakhri, S., Abbaszadeh, F., Dargahi, L., & Jorjani, M. (2018). Astaxanthin: A mechanistic review on its biological activities and health benefits. Pharmacological Research, 136, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2018.08.012
Hajalizadeh, Z., Dayani, O., Khezri, A., Tahmasbi, R., & Mohammadabadi, M. R. (2019). The effect of adding fennel (Foeniculum vulgare) seed powder to the diet of fattening lambs on performance, carcass characteristics, and liver enzymes. Small Ruminant Research, 175, 72-77. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2019.04.011
Higuera-Ciapara, I., Felix-Valenzuela, L., & Goycoolea, F. (2006). Astaxanthin: A review of its chemistry and applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(2), 185–196. https://doi.org/10.1080/10408390590957188
Jafari Ahmadabadi, S. A. A., Askari-Hemmat, H., Mohammadabadi, M., Asadi Fozi, M., & Mansouri Babhootki, M. (2023). The effect of cannabis seed on DLK1 gene expression in heart tissue of Kermani lambs. Agricultural Biotechnology Journal, 15(1), 217-234. https://doi.org/10.22103/jab.2023.21265.1471
Kidd, P. (2011). Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Alternative Medicine Review, 16(4), 355–364. PMID: 22214255
Lanas, A., & Chan, F. K. L. (2017). Peptic ulcer disease. The Lancet, 390(10094), 613–624. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)32404-7
Lanas, Á., Carrera-Lasfuentes, P., Arguedas, Y., García, S., Bujanda, L., Calvet, X., Ponce, J., Perez-Aísa, Á., Castro, M., Muñoz, M., Sostres, C., & García-Rodríguez, L. A. (2015). Risk of upper and lower gastrointestinal bleeding in patients taking nonsteroidal anti-inflammatory drugs, antiplatelet agents, or anticoagulants. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 13(5), 906–912.e2. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2014.11.007
Lawrence, T. (2009). The nuclear factor NF-kappaB pathway in inflammation. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology, 1(6), a001651. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a001651
Mohammadabadi, M., Babenko, O., Borshch, O. O., Kalashnyk, O., Ievstafiieva, Y., & Buchkovska, V. (2024). Measurement of the relative expression pattern of the UCP2 gene in different tissues of the Raini Cashmere goat. Agricultural Biotechnology Journal, 16(3), 317-332. https://doi.org/10.22103/jab.2024.24337.1627
Mohammadabadi, M., Golkar, A., & Askari Hesni, M. (2023). The effect of fennel (Foeniculum vulgare) on insulin-like growth factor 1 gene expression in the rumen tissue of Kermani sheep. Agricultural Biotechnology Journal, 15(4), 239-256. https://doi.org/10.22103/jab.2023.22647.1530
Musumba, C., Pritchard, D. M., & Pirmohamed, M. (2009). Review article: Cellular and molecular mechanisms of NSAID-induced peptic ulcers. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 30(6), 517–531. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2009.04092.x
Narayanan, M., Reddy, K. M., & Marsicano, E. (2018). Peptic ulcer disease and Helicobacter pylori infection. Missouri Medicine, 115(3), 219–224. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140150/
Nishida, Y., Nawaz, A., Hecht, K., & Tobe, K. (2021). Astaxanthin as a novel mitochondrial regulator: A new aspect of carotenoids, beyond antioxidants. Nutrients, 14(1), 107. https://doi.org/10.3390/nu14010107
Pashkow, F. J., Watumull, D. G., & Campbell, C. L. (2008). Astaxanthin: A novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. American Journal of Cardiology, 101(8A), 58D–68D. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2008.02.010
Sadoud, M., Bouamar, S., Bouziane, N., Medjkane, M., & Riazi, A. (2023) Gastric ulcer prevention, harmlessness and antioxidant activity of astaxanthin extracted from a new Algerian strain of Haematococcus pluvialis. Asian Journal of Agriculture and Biology, 1, 202104163. https://doi.org/10.35495/ajab.2021.04.163
Safaei, S. M. H., Dadpasand, M., Mohammadabadi, M., Atashi, H., Stavetska, R., Klopenko, N., & Kalashnyk, O. (2022). An Origanum majorana leaf diet influences Myogenin gene expression, performance, and carcass characteristics in lambs. Animals, 13(1), 14. https://doi.org/10.3390/ani13010014
Seo, P. J., Kim, N., Kim, J. H., Lee, B. H., Nam, R. H., Lee, H. S., Park, J. H., Lee, M. K., Chang, H., Jung, H. C., & Song, I. S. (2012). Comparison of indomethacin, diclofenac, and aspirin-induced gastric damage according to age in rats. Gut and Liver, 6(2), 210–217. https://doi.org/10.5009/gnl.2012.6.2.210
Shahsavari, M., Mohammadabadi, M., Khezri, A., Afanasenko, V., & Kondratiuk, V. (2022). Effect of fennel (Foeniculum vulgare) seed powder consumption on insulin-like growth factor 1 gene expression in the liver tissue of growing lambs. Gene Expression, 21(2), 21–26. https://doi.org/10.14218/GE.2022.00017
Shokri, S., Khezri, A., Mohammadabadi, M., & Kheyrodin, H. (2023). The expression of MYH7 gene in femur, humeral muscle, and back muscle tissues of fattening lambs of the Kermani breed. Agricultural Biotechnology Journal, 15(2), 217-236. https://doi.org/10.22103/jab.2023.21524.1486
Vahabzadeh, M., Chamani, M., Dayani, O., & Sadeghi, A. A. (2020). Effect of Origanum majorana leaf (Sweet marjoram) feeding on lamb’s growth, carcass characteristics, and blood biochemical parameters. Small Ruminant Research, 192, 106233. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2020.106233
Voelker, M., & Hammer, M. (2012). Dissolution and pharmacokinetics of a novel micronized aspirin formulation. Inflammopharmacology, 20(4), 225–231. https://doi.org/10.1007/s10787-012-0138-5
Weng, J., Song, Y., Kuai, D., Dai, W., Yao, Y., Xu, W., Li, Y., Fan, L., & Xu, B. (2024). Omeprazole taken once every other day can effectively prevent aspirin-induced gastrointestinal mucosal damage in rats. BMC Gastroenterology, 24, Article 187. https://doi.org/10.1186/s12876-024-03265-0
Xie, X., Ren, K., Zhou, Z., Dang, C., & Zhang, H. (2022). The global, regional, and national burden of peptic ulcer disease from 1990 to 2019: A population-based study. BMC Gastroenterology, 22(1), 58. https://doi.org/10.1186/s12876-022-02105-1
Yamashita, E. (2013). Astaxanthin as a medical food. Functional Foods in Health and Disease, 3(7), 254–258. https://doi.org/10.31989/ffhd.v3i7.176
Yibirin, M., De Oliveira, D., Valera, R., Plitt, A. E., & Lutgen, S. (2021). Adverse effects associated with proton pump inhibitor use. Cureus, 13(1), e12759. https://doi.org/10.7759/cureus.12759
Yin, Y., Xu, N., Qin, T., Zhou, B., Shi, Y., Zhao, X., Ma, B., Xu, Z., & Li, C. (2021). Astaxanthin provides antioxidant protection in LPS-induced dendritic cells for inflammatory control. Marine Drugs, 19(10), 534. https://doi.org/10.3390/md19100534
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 190 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 160 |