
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,004 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,074 |
اثر محافظتی عصاره اتانولی ریشه خولنجان در برابر نوروتوکسیسیته القاشده توسط کادمیوم در مدل موش صحرایی | ||
مجله بیوتکنولوژی کشاورزی | ||
دوره 17، شماره 2، اردیبهشت 1404، صفحه 133-150 اصل مقاله (884.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/jab.2025.24986.1680 | ||
نویسندگان | ||
غسان ف. محمد* 1؛ علاء گ. محمد2؛ م. علی سعد م. علی سعد3 | ||
1گروه فناوریهای تولیدات دامی، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه فنی شمال، موصل، عراق | ||
2گروه فناوری داروسازی، دانشگاه فنی شمال، موصل، عراق. | ||
3گروه فیزیولوژی، بیوشیمی و فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه موصل، موصل، عراق | ||
چکیده | ||
هدف: کادمیوم یک فلز سنگین سمی است که اثرات مخربی بر سامانههای زیستی مختلف دارد. عصارههای گیاهی به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی میتوانند در کاهش این سمیت مؤثر باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر محافظتی عصاره اتانولی ریشه خولنجان (Alpinia galanga) در برابر نوروتوکسیسیته ناشی از کادمیوم در یک مدل موش صحرایی بود. مواد و روشها: چهل موش نر بهصورت تصادفی به چهار گروه (هر گروه 10 عدد) تقسیم شدند. گروه 1 (کنترل) بهمدت 30 روز آب آشامیدنی و غذای معمولی دریافت کرد. گروه 2، عصاره هیدروالکلی خولنجان با دوز 100 میلیگرم بهازای هر کیلوگرم بهصورت خوراکی دریافت کرد. گروه 3، آب آشامیدنی حاوی 5/0 پیپیام کلرید کادمیوم (CdCl₂) دریافت کرد. گروه 4، ترکیبی از CdCl₂ (5/0 پیپیام در آب) و عصاره خولنجان (100 میلیگرم/کیلوگرم بهصورت خوراکی) بهمدت 30 روز دریافت کرد.. نتایج: در معرض قرار گرفتن با کادمیوم باعث افزایش معنیدار سطح مالوندیآلدئید (MDA) در مغز (1.6364±0.01) نسبت به گروه کنترل (0.7247 ± 0.005, p = 0.001) شد، در حالی که سطح MDA در موشهای درمانشده با خولنجان مشابه گروه کنترل بود. سطح گلوتاتیون پراکسیداز (GSH-Px) در گروه کادمیوم (10.5098±1.5) و گروه کادمیوم + عصاره (15.9569±1.5) بهطور معنیداری کمتر از کنترل بود (p = 0.023). تحلیل بیان ژن کاهش معنیداری در بیان کاتالاز را در گروههای کادمیوم (0.74 ± 0.2) و کادمیوم + عصاره (0.83 ± 0.19) نسبت به گروه کنترل (1.05 ± 0.25) و عصاره تنها (0.94 ± 0.21) نشان داد (p < 0.05). بیان گلوتاتیون S-ترانسفراز (GST) نیز در گروه کادمیوم (1.05 ± 0.05) نسبت به کنترل (1.94 ± 0.1) بهطور معنیداری کاهش یافت، اما با مصرف همزمان خولنجان سطح آن بهبود یافت (1.47 ± 0.09, p < 0.05). روند مشابهی برای بیان GSH-Px مشاهده شد که در گروه کادمیوم (0.97 ± 0.05) کاهش یافت و با درمان با خولنجان (1.34 ± 0.12) در مقایسه با کنترل (2.19 ± 0.15, p < 0.05) بهبود یافت. نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهند که کادمیوم از طریق مکانیسمهای استرس اکسیداتیو اثرات نوروتوکسیک اعمال میکند و عصاره ریشه خولنجان دارای خواص آنتیاکسیدانی قابلتوجهی است که میتواند این اثرات نوروتوکسیک را کاهش دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدان؛ استرس اکسیداتیو؛ خولنجان (Alpinia galanga)؛ کادمیوم؛ نوروتوکسیسیته | ||
مراجع | ||
Abd Rahman, I. Z., Adam, S. H., Hamid, A. A., Mokhtar, M. H., Mustafar, R., Kashim, M. I. A. M., Febriza, A., & Mansor, N. I. (2024). Potential Neuroprotective Effects of Alpinia officinarum Hance (Galangal): A Review. Nutrients, 16(19). https://doi.org/10.3390/nu16193378 Afifi, O., & Embaby, A. (2016). Histological Study on the Protective Role of Ascorbic Acid on Cadmium-Induced Cerebral Cortical Neurotoxicity in Adult Male Albino Rats. Journal of Microscopy and Ultrastructure, 4(1), 36. https://doi.org/10.1016/J.JMAU.2015.10.001 Al-Hashem, F. H., Bashir, S. O., Dawood, A. F., Aboonq, M. S., Bin-Jaliah, I., Al-Garni, A. M., & Morsy, M. D. (2024). Vanillylacetone attenuates cadmium chloride-induced hippocampal damage and memory loss through the upregulation of nuclear factor erythroid 2-related factor 2 gene and protein expression. Neural Regeneration Research, 19(12), 2750–2759. https://doi.org/10.4103/1673-5374.391300 Aziz, I. M., Alfuraydi, A. A., Almarfadi, O. M., Aboul-Soud, M. A. M., Alshememry, A. K., Alsaleh, A. N., & Almajhdi, F. N. (2024). Phytochemical analysis, antioxidant, anticancer, and antibacterial potential of Alpinia galanga (L.) rhizome. Heliyon, 10(17), e37196. https://doi.org/10.1016/J.HELIYON.2024.E37196 Branca, J. J. V., Fiorillo, C., Carrino, D., Paternostro, F., Taddei, N., Gulisano, M., Pacini, A., & Becatti, M. (2020). Cadmium-induced oxidative stress: Focus on the central nervous system. Antioxidants, 9(6), 1–21. https://doi.org/10.3390/antiox9060492 Dodelet-Devillers, A., Zullian, C., Beaudry, F., Gourdon, J., Chevrette, J., Hélie, P., & Vachon, P. (2016). Physiological and pharmacokinetic effects of multilevel caging on Sprague Dawley rats under ketamine-xylazine anaesthesia. Experimental Animals, 65(4), 383–392. https://doi.org/10.1538/EXPANIM.16-0026 El-kott, A. F., Abd-Lateif, A. E. K. M., Khalifa, H. S., Morsy, K., Ibrahim, E. H., Bin-Jumah, M., Abdel-Daim, M. M., & Aleya, L. (2020). Kaempferol protects against cadmium chloride-induced hippocampal damage and memory deficits by activation of silent information regulator 1 and inhibition of poly (ADP-Ribose) polymerase-1. Science of The Total Environment, 728, 138832. https://doi.org/10.1016/J.SCITOTENV.2020.138832 El-Tarras, A. E. S., Attia, H. F., Soliman, M. M., El Awady, M. A., & Amin, A. A. (2016). Neuroprotective effect of grape seed extract against cadmium toxicity in male albino rats. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 29(3), 398–407. https://doi.org/10.1177/0394632016651447 Genchi, G., Sinicropi, M. S., Lauria, G., Carocci, A., & Catalano, A. (2020). The Effects of Cadmium Toxicity. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(11), 3782. https://doi.org/10.3390/ijerph17113782 Hazrat, A., Ezzat, K., & Ilahi Ikram. (2019). Environmental Chemistry and Ecotoxicology of Hazardous Heavy Metals: Environmental Persistence, Toxicity, and Bioaccumulation. Journal of Chemistry, 2019(Cd), 1–14. https://doi.org/10.1155/2019/6730305 Hung, N. H., Quan, P. M., Satyal, P., Dai, D. N., Hoa, V. V., Huy, N. G., Giang, L. D., Ha, N. T., Huong, L. T., Hien, V. T., & Setzer, W. N. (2022). Acetylcholinesterase Inhibitory Activities of Essential Oils from Vietnamese Traditional Medicinal Plants. Molecules, 27(20), 7092. https://doi.org/10.3390/molecules27207092 Juntachote, T., & Berghofer, E. (2005). Antioxidative properties and stability of ethanolic extracts of Holy basil and Galangal. Food Chemistry, 92(2), 193–202. https://doi.org/10.1016/J.FOODCHEM.2004.04.044 Kapil, L., Kumar, V., Kaur, S., Sharma, D., Singh, C., & Singh, A. (2024). Role of Autophagy and Mitophagy in Neurodegenerative Disorders. CNS & Neurological Disorders - Drug Targets, 23(3), 367–383. https://doi.org/10.2174/1871527322666230327092855 Kojima-Yuasa, A., & Matsui-Yuasa, I. (2020). Pharmacological Effects of 1′-Acetoxychavicol Acetate, a Major Constituent in the Rhizomes of Alpinia galanga and Alpinia conchigera. Journal of Medicinal Food, 23(5), 465–475. https://doi.org/10.1089/JMF.2019.4490 Livak, K. J., & Schmittgen, T. D. (2001). Analysis of Relative Gene Expression Data Using Real-Time Quantitative PCR and the 2−ΔΔCT Method. Methods, 25(4), 402–408. https://doi.org/10.1006/METH.2001.1262 Mishra, J., Bhatti, G. K., Sehrawat, A., Singh, C., Singh, A., Reddy, A. P., Reddy, P. H., & Bhatti, J. S. (2022). Modulating autophagy and mitophagy as a promising therapeutic approach in neurodegenerative disorders. Life Sciences, 311, 121153. https://doi.org/10.1016/J.LFS.2022.121153 Mustafa, W., & Alchalabi, A. S. (2022). Heat shock protein and antioxidant enzyme gene expression and fold changes in bone marrow samples from healthy rats. Journal of Education and Science, 31(3), 165–175. https://scispace.com/papers/heat-shock-protein-and-antioxidant-enzyme-gene-expression-2f0w38s4 Rahman, I. Z. A., & , Siti Hajar Adam , Adila A. Hamid , Mohd Helmy Mokhtar , Ruslinda Mustafar , Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, A. F. and N. I. M. (2024). Potential Neuroprotective Effects of Alpinia officinarum Hance (Galangal): A Review. Nutrients, 16(19), 3378. https://doi.org/10.3390/nu16193378 Rajendiran, V., Natarajan, V., & Devaraj, S. N. (2018). Anti-inflammatory activity of Alpinia officinarum hance on rat colon inflammation and tissue damage in DSS induced acute and chronic colitis models. Food Science and Human Wellness, 7(4), 273–281. https://doi.org/10.1016/J.FSHW.2018.10.004 Ranjan, N., Shweta, S., & Kumari, M. (2022). In vitro screening for Acetylcholinesterase Inhibition and Antioxidant activity of selected Medicinal Plants. International Journal of Agricultural and Applied Sciences, 3(2), 114–119. https://doi.org/10.52804/ijaas2022.3221 Rezaei, K., Mastali, G., Abbasgholinejad, E., Bafrani, M. A., Shahmohammadi, A., Sadri, Z., & Zahed, M. A. (2024). Cadmium neurotoxicity: Insights into behavioral effect and neurodegenerative diseases. Chemosphere, 364, 143180. https://doi.org/10.1016/J.CHEMOSPHERE.2024.143180 Satarug, S., Garrett, S. H., Sens, M. A., & Sens, D. A. (2010). Cadmium, environmental exposure, and health outcomes. Environmental Health Perspectives, 118(2), 182–190. https://doi.org/10.1289/EHP.0901234 Srivastava, S., Mennemeier, M., & Pimple, S. (2017). Effect of Alpinia galanga on Mental Alertness and Sustained Attention With or Without Caffeine: A Randomized Placebo-Controlled Study. Journal of the American College of Nutrition, 36(8), 631–639. https://doi.org/10.1080/07315724.2017.1342576 Thapa, R., Afzal, O., Alfawaz Altamimi, A. S., Goyal, A., Almalki, W. H., Alzarea, S. I., Kazmi, I., Jakhmola, V., Singh, S. K., Dua, K., Gilhotra, R., & Gupta, G. (2023). Galangin as an inflammatory response modulator: An updated overview and therapeutic potential. Chemico-Biological Interactions, 378, 110482. https://doi.org/10.1016/J.CBI.2023.110482 Tian, Y., Jia, X., Wang, Q., Lu, T., Deng, G., Tian, M., & Zhou, Y. (2022). Antioxidant, Antibacterial, Enzyme Inhibitory, and Anticancer Activities and Chemical Composition of Alpinia galanga Flower Essential Oil. Pharmaceuticals, 15(9). https://doi.org/10.3390/PH15091069 Unsal, V., Dalkiran, T., Çiçek, M., & Kölükçü, E. (2020). The Role of Natural Antioxidants Against Reactive Oxygen Species Produced by Cadmium Toxicity: A Review. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 10(2), 184. https://doi.org/10.34172/APB.2020.023 Van, H. T., Thang, T. D., Luu, T. N., & Doan, V. D. (2021). An overview of the chemical composition and biological activities of essential oils from Alpinia genus (Zingiberaceae). RSC Advances, 11(60), 37767–37783. https://doi.org/10.1039/D1RA07370B Villalón-García, I., Povea-Cabello, S., Álvarez-Córdoba, M., Talaverón-Rey, M., Suárez-Rivero, J., Suárez-Carrillo, A., Munuera-Cabeza, M., Reche-López, D., Cilleros-Holgado, P., Piñero-Pérez, R., & Sánchez-Alcázar, J. (2023). Vicious cycle of lipid peroxidation and iron accumulation in neurodegeneration. Neural Regeneration Research, 18(6), 1196. https://doi.org/10.4103/1673-5374.358614 Wang, B., & Du, Y. (2013). Cadmium and its neurotoxic effects. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2013/898034 Yu, D.-R., Wang, T., Ji, L.-P., Fang, X.-Y., Y, X.-N., & Liu, Q.-B. (2016). Effects of galangal extract on cognitive dysfunction and nerve pathological change in rats with diabetic encephalopathy. Journal of Hainan Medical University, 22(17), 1–5. https://www.ingentaconnect.com/content/doaj/10071237/2016/00000022/00000017/art00001 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 175 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 133 |