
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,379,999 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,063 |
کیفیت بومشناختی و میکروبیولوژیکی برخی نوشابهها و آبمیوهها در بازارهای عراق | ||
مجله بیوتکنولوژی کشاورزی | ||
دوره 17، شماره 2، اردیبهشت 1404، صفحه 285-308 اصل مقاله (667.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/jab.2025.24969.1676 | ||
نویسندگان | ||
وَمیض الیاسری؛ هاله الجواهری* | ||
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بابل، عراق | ||
چکیده | ||
هدف: نوشابهها و آبمیوهها از پرمصرفترین نوشیدنیها در سطح جهان محسوب میشوند و در عراق نیز جزو اجزای اصلی رژیم غذایی بسیاری از خانوارها هستند. با وجود محبوبیت بالای آنها، نگرانیهایی درباره ترکیب تغذیهای و احتمال آلودگی میکروبی این نوشیدنیها وجود دارد، که در صورت نبود نظارت مناسب، ممکن است سلامت عمومی را به خطر بیندازند. هدف این مطالعه، ارزیابی کیفیت بومشناختی، فیزیکوشیمیایی و میکروبیولوژیکی تعدادی از نوشابهها و آبمیوههای موجود در بازارهای استان بابل عراق است. مواد و روشها: نمونههایی از نوشابهها و آبمیوههای بستهبندیشده از بازارهای مختلف در تمام نواحی استان بابل جمعآوری شدند. این نمونهها از نظر پارامترهای فیزیکی و شیمیایی از جمله میزان قند، pH، دیاکسید کربن (CO₂) و غلظت اسید سیتریک مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین، آزمایشهای میکروبیولوژیکی برای شناسایی حضور باکتریها، کپکها و مخمرها انجام شد. نتایج: میزان قند در نوشابهها بین 22/14 تا 99/19 گرم در ۱۰۰ میلیلیتر (به ترتیب در نمونههای SD15 وSD2) و در آبمیوهها تا 3/23 گرم در ۱۰۰ میلیلیتر (FJ7) و ۲۲ گرم در ۱۰۰ میلیلیتر در نمونههای FJ5، FJ6 و FJ11 گزارش شد. دیاکسید کربن تنها در نوشابهها یافت شد و حداکثر میزان آن 3/4 گرم در ۱۰۰ میلیلیتر در نمونه SD4 بود، در حالی که در هیچیک از نمونههای آبمیوه مشاهده نشد. مقدار pH در نوشابهها بین 2 (SD2) تا 1/4 (SD14) و در آبمیوهها بین 2 ( FJ1، FJ5 و FJ15) (FJ3) متغیر بود. غلظت اسید سیتریک در نوشابهها از 04/1 گرم در لیتر (SD2) تا 25/3 گرم در لیتر (SD11) و در آبمیوهها از 99/0 گرم در لیتر (FJ1) تا 11/5 گرم در لیتر (FJ7) بود. اسید فسفریک تنها در نمونههای کوکاکولا، پپسی، آب انگور و آب انار یافت شد و هیچگونه الکلی در هیچیک از نوشیدنیها شناسایی نشد. رشد باکتریایی در اکثر نمونههای نوشابه مشاهده نشد، بهجز در نمونههای SD2، SD4، SD5، SD6، SD9، SD12 وSD18. در آبمیوهها، شمارش باکتریها از عدم رشد در نمونههای FJ3، FJ4، FJ8، FJ9 و FJ14 تا ۳ کلنی در ۱۰۰ میلیلیتر در FJ5 متغیر بود. رشد مخمر تنها در SD4، SD10، FJ8 و FJ14 مشاهده شد و کپکها درSD1، SD7، SD12، FJ3، FJ12 و FJ15 یافت شدند. نتیجهگیری: اکثر نوشابهها و آبمیوههای مورد بررسی با استانداردهای ایمنی و کیفیت عمومی مطابقت داشتند و آلودگی میکروبی محدودی نشان دادند و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی قابل قبولی داشتند. با این حال، نظارتهای دورهای و کنترل کیفیت سختگیرانه همچنان برای حفظ ایمنی این نوشیدنیهای پرمصرف ضروری است. | ||
کلیدواژهها | ||
آبمیوه؛ آلودگی میکروبی؛ عراق؛ کیفیت نوشیدنی؛ نوشابهها | ||
مراجع | ||
Alimentarius, F. C. (2005). General standard for fruit juices and nectars (CODEX STAN 247-2005). Codex Alimentarius. http://files.foodmate.com/2013/files_1012.html Ambler, T., & Styles, C. (1997). Brand development versus new product development: Toward a process model of extension decisions. Journal of Product & Brand Management, 6(4), 222–234. https://doi.org/10.1108/02634509610152664 Ashurst, P., Hargitt, R., & Palmer, F. (2017). Soft drink and fruit juice problems solved. CRC Press. https://www.amazon.com/Drink-Fruit-Juice-Problems-Solved/dp/1420074377 Berhanu, M., Adal, M., & Sahile, S. (2020). Microbial quality spectrum of packed and fresh fruit juices in Gondar town supermarkets and cafes, Northwestern Ethiopia. Journal of Microbiology Research, 10(2), 45–54. http://article.sapub.org/10.5923.j.microbiology.20201002.02.html Beuchat, L. R. (1992). Media for detecting and enumerating yeasts and moulds. International Journal of Food Microbiology, 17(2), 145–158. https://doi.org/10.1016/0168-1605(92)90112-G Brima, E. I., & Abbas, M. A. (2014). Determination of citric acid in soft drinks, juice drinks and energy drinks using titration. International Journal of Chemical Studies, 1(6), 30–34. https://www.chemijournal.com/vol1Issue6/8.1.html Calvo, M. S., & Tucker, K. L. (2013). Is phosphorus intake that exceeds dietary requirements a risk factor in bone health? Annals of the New York Academy of Sciences, 1301(1), 29–35. https://doi.org/10.1111/nyas.12300 Calvo, M. S., & Uribarri, J. (2013). Contributions to total phosphorus intake: All sources considered. Seminars in Dialysis, 26(1), 54–61. https://doi.org/10.1111/sdi.12042 Chowdhury, C. R., Shahnawaz, K., Kumari, P. D., Chowdhury, A., Gootveld, M., & Lynch, E. (2019). Highly acidic pH values of carbonated sweet drinks, fruit juices, mineral waters and unregulated fluoride levels in oral care products and drinks in India: A public health concern. Perspectives in Public Health, 139(4), 186–194. https://doi.org/10.1177/1757913918787218 Eghtedari, M., Khezri, A., Kazemi-Bonchenari, M., Yazdanyar, M., Mohammadabadi, M., Mahani, S. E., & Ghaffari, M. H. (2024). Effects of corn grain processing and phosphorus content in calf starters on intake, growth performance, nutrient digestibility, blood metabolites, and urinary purine derivatives. Journal of Dairy Science, 107(11), 9334–9346. https://doi.org/10.3168/jds.2024-25079 European Food Safety Authority (EFSA). (2008). The setting of nutrient profiles for foods bearing nutrition and health claims pursuant to Article 4 of the Regulation (EC) No 1924/2006: Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFSA Journal, 6(2), e644. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.644 European Food Safety Authority (EFSA). (2013). Assessment of one published review on health risks associated with phosphate additives in food. EFSA Journal, 11(11), e3444. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3444 Eweis, D. S., Abed, F., & Stiban, J. (2017). Carbon dioxide in carbonated beverages induces ghrelin release and increased food consumption in male rats: Implications on the onset of obesity. Obesity Research & Clinical Practice, 11(5), 534–543. https://doi.org/10.1016/j.orcp.2017.02.001 Francis, A., Okorie, A., Christopher, A., & Benson, O. (2011). Salesforce competence development and marketing performance of industrial and domestic products firms in Nigeria. Far East Journal of Psychology and Business, 2(5), 43–59. https://ideas.repec.org/a/fej/articl/v2cy2011i4p43-59.html Gamal, B., & Hamdy, D. (2024). Effect of carbonated beverages on salivary pH and dental caries in a sample of Egyptian children: A cross-sectional study. Ain Shams Dental Journal, 34(2), 134–140. https://doi.org/10.21608/asdj.2024.286912.1271 Godwill, E., IC, J., Scholastica, I., Marcellus, U., Eugene, A., & Gloria, O. (2015). Determination of some soft drink constituents and contamination by some heavy metals in Nigeria. Toxicology Reports, 2, 384–390. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2015.01.014 Gonzalez, J. (2024). Are all sugars equal? Role of the food source in physiological responses to sugars with an emphasis on fruit and fruit juice. European Journal of Nutrition, 63(5), 1435–1451. https://doi.org/10.1007/s00394-024-03365-3 Heidarpour, F., Mohammadabadi, M. R., Zaidul, I. S. M., Maherani, B., Saari, N., Hamid, A. A., Abas, F., Manap, M. Y. A., & Mozafari, M. R. (2011). Use of prebiotics in oral delivery of bioactive compounds: A nanotechnology perspective. Pharmazie, 66(5), 319–324. https://doi.org/10.1691/ph.2011.0279 Helal, M. M.-A.-B.-B. (2024). Potato peels waste extract as natural antioxidant and antimicrobial in lemon carbonated soft drink. Food ScienTech Journal, 6(1), 27–40. https://jurnal.untirta.ac.id/index.php/fsj/article/view/23489/pdf_94 Idris, A. M., Vani, N. V., Almutari, D. A., Jafar, M. A., & Boreak, N. (2016). Analysis of sugars and pH in commercially available soft drinks in Saudi Arabia with a brief review on their dental implications. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 6(Suppl 3), S192–S196. https://doi.org/10.4103/2231-0762.197190 Jayalakshmi, T., Krishnamoorthy, P., Kumar, G. R., & Sivamani, P. (2011). The microbiological quality of fruit containing soft drinks from Chennai. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 3(6), 626–630. https://www.jocpr.com/articles/the-microbiological-quality-of-fruit-containing-soft-drinks-from-chennai-833.html Jensen, J. D. (2024). Consumer preferences for attributes in sweet beverages and market impacts of beverage innovation. Appetite, 197, 107329. https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107329 Johnson, T., Gerson, L., Hershcovici, T., Stave, C., & Fass, R. (2010). Systematic review: The effects of carbonated beverages on gastro‐oesophageal reflux disease. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 31(6), 607–614. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2010.04232.x Juvonen, R., Virkajärvi, V., Priha, O., & Laitila, A. (2011). Microbiological spoilage and safety risks in non-beer beverages produced in a brewery environment. VTT Technical Research Centre of Finland, VTT Tiedotteita - Research Notes (2599), 119. https://cris.vtt.fi/en/publications/microbiological-spoilage-and-safety-risks-in-non-beer-beverages-p Keast, R. S. J., & Roper, J. (2007). A complex relationship among chemical concentration, detection threshold, and suprathreshold intensity of bitter compounds. Chemical Senses, 32(3), 245–253. https://doi.org/10.1093/chemse/bjl052 Khabiri, A., Toroghi, R., Mohammadabadi, M., & Tabatabaeizadeh, S. E. (2023). Introduction of a Newcastle disease virus challenge strain (sub-genotype VII.1.1) isolated in Iran. Veterinary Research Forum, 14(4), e221. https://doi.org/10.30466/vrf.2022.548152.3373 Khabiri, A., Toroghi, R., Mohammadabadi, M., & Tabatabaeizadeh, S. E. (2025). Whole genome sequencing and phylogenetic relative of a pure virulent Newcastle disease virus isolated from an outbreak in northeast Iran. Letters in Applied Microbiology, 78(4), ovaf049. https://doi.org/10.1093/lambio/ovaf049 King, B. M., & Solms, J. (1982). Interactions of volatile flavor compounds with propyl gallate and other phenols as compared with caffeine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 30(5), 838–840. https://doi.org/10.1021/jf00113a010 Kirk, R. S., & Sawyer, R. (1991). Pearson's composition and analysis of foods (9th ed.). Longman. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19931459518 Koç, A. N., Silici, S., Mutlu-Sarigüzel, F., & Sağdiç, O. (2007). Antifungal activity of propolis in four different fruit juices. Food Technology and Biotechnology, 45(1), 57–61. https://www.semanticscholar.org/paper/Antifungal-Activity-of-Propolis-in-Four-Different-Ko%C3%A7-Silici/ed1cbf354f9fffe9a3153ff225b39625067984ba Martin, K. J., & González, E. A. (2011). Prevention and control of phosphate retention/hyperphosphatemia in CKD-MBD: What is normal, when to start, and how to treat? Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 6(2), 440–446. https://europepmc.org/article/med/21292848 O’Brien-Nabors, L. (Ed.). (2012). Alternative sweeteners (4th ed.). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b11242 Paik, H. Y. (2008). Dietary reference intakes for Koreans (KDRIs). Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 17(Suppl 2), 416–419. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18460441 Palou, E., López-Malo, A., Barbosa-Cánovas, G. V., Welti-Chanes, J., Davidson, P. M., & Swanson, B. G. (1998). Effect of oscillatory high hydrostatic pressure treatments on Byssochlamys nivea ascospores suspended in fruit juice concentrates. Letters in Applied Microbiology, 27(6), 375–378. https://doi.org/10.1046/j.1472-765x.1998.00444.x Penniston, K. L., Nakada, S. Y., Holmes, R. P., & Assimos, D. G. (2008). Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially available fruit juice products. Journal of Endourology, 22(3), 567–570. https://doi.org/10.1089/end.2007.0304 Phillip, B. B., Shittu, A. M., & Ashaolu, O. F. (2013). Demand for non-alcoholic beverages among urban households in Southwest Nigeria. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 13(3), 7853–7869. https://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/90625 Pofahl, G. M., Capps, O., Jr., & Clauson, A. L. (2005). Demand for non-alcoholic beverages: Evidence from the ACNielsen Home Scan Panel. American Agricultural Economics Association 2005 Annual Meeting, July 24–27, Providence, RI. https://ideas.repec.org/p/ags/aaea05/19441.html Rahman, T., Hasan, S., & Noor, R. (2011). An assessment of microbiological quality of some commercially packed and fresh fruit juice available in Dhaka city: A comparative study. Stamford Journal of Microbiology, 1(1), 13–18. https://www.scirp.org/reference/referencespapers?referenceid=3123137 Ramasami, P., Jhaumeer-Laulloo, S., Rondeau, P., Cadet, F., Seepujak, H., & Seeruttun, A. (2004). Quantification of sugars in soft drinks and fruit juices by density, refractometry, infrared spectroscopy and statistical methods. South African Journal of Chemistry, 57, 24–27. https://www.ajol.info/index.php/sajc/article/view/21572 Reddy, A., Norris, D. F., Momeni, S. S., Waldo, B., & Ruby, J. D. (2016). The pH of beverages in the United States. Journal of the American Dental Association, 147(4), 255–263. https://doi.org/10.1016/j.adaj.2015.10.019 Shahsavari, M., Mohammadabadi, M., Khezri, A., Asadi Fozi, M., Babenko, O., Kalashnyk, O., Oleshko, V., & Tkachenko, S. (2023). Correlation between insulin-like growth factor 1 gene expression and fennel (Foeniculum vulgare) seed powder consumption in muscle of sheep. Animal Biotechnology, 34(4), 882–892. https://doi.org/10.1080/10495398.2021.2000997 Shahsavari, M., Mohammadabadi, M., Khezri, A., Borshch, O., Babenko, O., Kalashnyk, O., Afanasenko, V., & Kondratiuk, V. (2022). Effect of fennel (Foeniculum vulgare) seed powder consumption on insulin-like growth factor 1 gene expression in the liver tissue of growing lambs. Gene Expression, 21(2), 21–26. https://doi.org/10.14218/GE.2022.00017 Steen, D., & Ashurst, P. R. (2006). Carbonated soft drinks: Formulation and manufacture. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9780470996034 Vahabzadeh, M., Chamani, M., Dayani, O., & Sadeghi, A. A. (2020). Effect of Origanum majorana leaf (sweet marjoram) feeding on lamb’s growth, carcass characteristics, and blood biochemical parameters. Small Ruminant Research, 192, 106233. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2020.106233 Wedzicha, B. L. (2003). Preservatives: Classifications and properties. In B. Caballero (Ed.), Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (2nd ed., pp. 4773–4776). Elsevier. https://shop.elsevier.com/books/encyclopedia-of-food-sciences-and-nutrition/caballero/978-0-08-091791-7 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 173 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 101 |