
تعداد نشریات | 26 |
تعداد شمارهها | 447 |
تعداد مقالات | 4,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 5,380,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 3,580,083 |
بررسی اثر غلظتهای مختلف تیمارهای هورمونی بر کشت درونشیشهای انگور بیدانه قرمز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مجله بیوتکنولوژی کشاورزی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 10، شماره 1 - شماره پیاپی 29، تیر 1397، صفحه 119-138 اصل مقاله (960.64 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22103/jab.2018.2071 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
احسان نوروزی1؛ لطفعلی ناصری* 1؛ رقیه نجفزاده2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشآموخته کارشناسیارشد و دانشیار علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه گیاهان دارویی و معطر، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، میاندوآب، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انگور بیدانه قرمز یکی از ارقام مهم و با کیفیت انگور در ایران میباشد که در سالهای اخیر توسط کشاورزان مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. با توجه به اهمیت تکثیر انبوه این گیاه و تولید نهالهای سالم و به ویژه عاری از سرطان مو، در پژوهش حاضر اثر غلظتهای مختلف تیمارهای هورمونی بر پرآوری و ریشهزایی درونشیشهای رقم بیدانه قرمز با هدف ارائه دستورالعملی مناسب جهت تکثیر درونشیشهای آن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از محیط کشت MS حاوی غلظتهای مختلف بنزیلآمینوپورین (BAP) (25/0، 50/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) به همراه 2/0 میلیگرم در لیتر ایندولاستیکاسید (IAA) برای پرآوری نمونهها و از ایندولبوتیریکاسید (IBA) و نفتالیناستیکاسید (NAA) در غلظتهای 0، 8/0 و 6/1 میلیگرم در لیتر برای ریشهزایی نمونهها در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که هورمونهای مورد استفاده اثر معنیداری روی خصوصیاتی از قبیل تعداد گره، طول میانگره، تعداد شاخساره، طول و قطر شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره، تعداد و سطح برگ، شاخص کلروفیل، تعداد و طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه در ریزنمونهها داشت. بین غلظتهای مورد استفاده این هورمونها نیز تفاوت وجود داشت. بر اساس نتایج، بیشترین پرآوری نمونهها در غلظت 25/0 میلیگرم در لیتر BAP و بیشترین تأثیر بر میزان ریشهزایی در غلظت 8/0 میلیگرم در لیتر IBA به دست آمد. طبق این نتایج میتوان از تیمارهای هورمونی مشخص شده جهت افزایش پرآوری و ریشهزایی درونشیشهای در رقم بیدانه قرمز انگور استفاده نمود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ریزازدیادی؛ تیمارهای هورمونی؛ پرآوری؛ ریشهزایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی اثر غلظتهای مختلف تیمارهای هورمونی بر کشت درونشیشهای انگور بیدانه قرمز
احسان نوروزی1، لطفعلی ناصری*2، رقیه نجفزاده3
1 و 2دانشآموخته کارشناسیارشد و دانشیار علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. 3استادیار گروه گیاهان دارویی و معطر، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، میاندوآب، ایران.
تاریخ دریافت: 03/12/1395، تاریخ پذیرش: 21/06/1396
چکیده انگور بیدانه قرمز یکی از ارقام مهم و با کیفیت انگور در ایران میباشد که در سالهای اخیر توسط کشاورزان مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. با توجه به اهمیت تکثیر انبوه این گیاه و تولید نهالهای سالم و به ویژه عاری از سرطان مو، در پژوهش حاضر اثر غلظتهای مختلف تیمارهای هورمونی کلمات کلیدی: انگور، ریزازدیادی، تیمارهای هورمونی، پرآوری، ریشهزایی.
مقدمه انگور با نام علمی (Vitis vinifera L.) یکی از مهمترین محصولات باغی جهان است که به لحاظ سطح زیرکشت و ارزش اقتصادی بالا، مورد کشت و کار قرار میگیرد. ارزش این محصول به دلیل تولید فرآوردههای متنوع، بسیار بالا بوده و از این لحاظ نقش بسیار مهمی را منابع ژنتیکی در کنار آب و خاک یکی از سه نهاده پایهای تولید میباشد. حفاظت و در این رابطه، ترکیبات هورمونی مختلف چون سیتوکینینها به تنهایی یا همراه با اکسینها با غلطتهای مختلف جهت استقرار مریستم مورد استفاده قرار گرفتهاند (Aazami, 2010). بدین منظور از محیط کشت کامل MS یا رقیق شده آن با غلظت نصف نمکهای ماکرو و محیط کشت WPM اصلاح شده در ریزازدیادی انگور استفاده شده است. در پژوهشیKalatehjari (2004) گزارش کرد که علت پاسخدهی بهتر ریزنمونههای رقم شاهرودی و بیدانه سفید انگور به محیط کشت MS در مقایسه با محیط کشت WPM در غلظتهای هورمونی یکسان، نسبت زیاد عناصرغذایی و نیتروژن محیط کشت MS مواد و روشها قلمههای خشبی انگور رقم بیدانه قرمز جهت دستیابی به غلظت مناسب هورمون سیتوکینین BAP برای پرآوری، غلظتهای 25/0، 50/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر BAP به همراه 2/0 میلیگرم در لیتر ایندولاستیکاسید (IAA) در محیط کشت پایه MS مورد آزمایش قرار گرفتند (Dezhmpour et al., 2007). صفات اندازهگیری شده شامل تعداد گره، طول میانگره، تعداد شاخساره، طول و قطر شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره، تعداد برگ، سطح برگ و شاخص کلروفیل پس از گذشت 30 روز از رشد ریزنمونهها بود (Aazami, 2010). بدین منظور تعداد گره، تعداد شاخساره و برگ تشکیل شده شمارش و یاداشت گردید. طول میانگره، طول و قطر شاخساره نیز توسط کولیس دیجیتال بر حسب میلیمتر اندازهگیری شدند. سطح برگ توسط دستگاه سطحسنج (Area Meter, AM 200, England) اندازهگیری و بر حسب میلیمتر مربع بیان شد. شاخص کلروفیل نیز توسط دستگاه کلروفیلمتر (Konica Minolta 502, Japan) این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی در 6 تکرار و هر تکرار شامل یک ظرف شیشهای با دو ریزنمونه گیاهی انجام گرفت. تجزیه آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SAS (Ver: 9.1) انجام گرفت. بدین منظور آزمون نرمال بودن
نتایج و بحث نتایج نشان داد که هورمونهای BAP، IBA و NAA اثر معنیداری روی خصوصیات مورد مطالعه در نمونههای حاصل از کشت درون تعداد شاخسارههای به دست آمده نیز در غلظتهای مختلف BAP متفاوت بود، طوری که بیشترین تعداد شاخساره در غلظت 25/0 همچنین طول و قطر شاخساره به وجود آمده نیز در غلظتهای مختلف BAP متفاوت بود، طوری که بیشترین این مقادیر در غلظتهای 25/0 (به ترتیب 27/16 و 70/1 میلیمتر) و 50/0 (به ترتیب 23/16 و 72/1 میلیمتر) میلیگرم
جدول 1- تجزیه واریانس اثر غلظتهای مختلف هورمون BAP بر پرآوری درونشیشهای انگور رقم بیدانه قرمز Table 1- Variance analysis of the effects of various concentrations of BAP hormone on
ns، *، **: به ترتیب غیرمعنیدار، معنیدار در سطوح 5 درصد و 1 درصد. ns, *, **: Not significant, significant at p≤0.05 and p≤0.01, respectivly
جدول 2- تجزیه واریانس اثر غلظت هورمونهای مختلف بر ریشهزایی درونشیشهای انگور رقم بیدانه قرمز Table 2- Variance analysis of the effects of various hormones concentrations on rooting in Red Seedless grape
ns، *، **: به ترتیب غیرمعنیدار، معنیدار در سطوح 5 درصد و 1 درصد. ns, *, **: Not significant, significant at p≤0.05 and p≤0.01, respectivly
شکل 1- اثر غلظتهای مختلف هورمون BAP بر تعداد گره (a) و طول میانگره (b) در ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز. † ستونهای دارای حروف متفاوت اختلاف معنیداری در سطح احتمال %5 دارند. Figure 1- The effects of various concentrations of BAP hormone on node number (a)
وزن تر و خشک شاخساره نیز در غلظتهای مختلف BAP متفاوت بود، به طوری که بیشترین این مقادیر در غلظت 25/0 میلیگرم در لیتر BAP (به ترتیب 57/0 و 28/0 گرم) مشاهده شد. بین سایر غلظتها نیز از لحاظ آماری تفاوت معنیداری مشاهده نشد (شکل 3). چنانکه در شکل 4 مشاهده میشود، بیشترین تعداد برگ نیز در غلظت 25/0
شکل 2- اثر غلظتهای مختلف هورمون BAP بر تعداد (a)، طول (b) و قطر (c) شاخساره در ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز. † ستونهای دارای حروف متفاوت اختلاف معنیداری در سطح احتمال %5 دارند. Figure 2- The effects of various concentrations of BAP hormone on shoots number (a), length (b) and diameter (c) in Red Seedless grape explants. † Columns with different superscripts are significantly different at P≤0.05.
شکل 3- اثر غلظتهای مختلف هورمون BAP بر وزن تر (a) و خشک (b) شاخساره در ریزنمونههای Figure 3- The effects of various concentrations of BAP hormone on shoots fresh
شکل 4- اثر غلظتهای مختلف هورمون BAP بر تعداد برگ (a)، سطح برگ (b) و شاخص کلروفیل (c) در ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز. † ستونهای دارای حروف متفاوت اختلاف معنیداری در سطح احتمال %5 دارند. Figure 4. The effects of various concentrations of BAP hormone on leaf number (a), leaf area (b) and chlorophyll index (c) in Red Seedless grape explants. † Columns with different superscripts are significantly different at P≤0.05.
طبق این نتایج از بین چهار غلظت هورمون BAP مورد آزمایش، غلظت 25/0 میلیگرم در لیتر بیشترین اثر را بر صفات مختلف اندازهگیری شده داشت. طوری که بیشترین تعداد گره، طول میانگره، تعداد شاخساره، طول و قطر شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره، تعداد برگ، سطح برگ و شاخص کلروفیل در غلظت 25/0 مطالعات پیشین به خوبی نشان داده است که BAPمؤثرترین هورمون سیتوکینین برای تحریک توسعه شاخه در گونهها و ارقام جنس Vitis است (Lazo et al., 2016). در پژوهشی Kalatehjari (2004) گزارش نمود که انگور رقم شاهرودی در حضور سیتوکینین به همراه اکسین بهترین نتایج پرآوری را داشت. در پژوهشی دیگر Zhang et al. (2011) در تحقیقی دیگر اعلام نمودند که سیتوکینین به همراه اکسین در ارقام انگور بهترین نتایج پرآوری را داشت است. این نتایج با نتایج پژوهش حاضر همخوانی دارد. با توجه به اینکه شیشهایشدن یا ویتریفیکاسیون (Vitrification) یکی از مسایل نامطلوب و معمول در ریزافزایی است که گیاهچههای دارای این عارضه، ظاهر آبکی، شفاف و اغلب دارای ساقه و برگهای باد کرده میباشند. بنابراین، احتمال موفقیت در استفاده از این گیاهچهها برای فرآیند تکثیر، کم است (Bakhshi-Khanikei & Farshadfar, 2005). به دلیل اینکه هورمون سیتوکنین باعث تقسیم سلولی، حفظ پروتئینها و کلروفیل میشود، در نتیجه با کاربرد بهینه هورمون BAP میتوان ریزنمونههای با کیفیت بالایی بدست آورد. به این دلیل تقسیم سلولی بیشتر باعث افزایش سطح برگ، طول و قطر شاخه شده است. اما افزایش غلظت BAP و تقسیم سلولی بیشتر، از رشد قطری شاخساره جلوگیری میکند. در این پژوهش پدیده شیشهای شدن فقط در غلظت 2 میلیگرم در لیتر BAP مشاهده شد، به طوری که در تکثیر درون شیشهای انگور رقم Agiorgitiko نیز گزارش شده است که افزایش سطوح BAP میزان شیشهای شدن را به شدت افزایش داد (Banilas & Korkas, 2007) که با نتایج پژوهش ما همخوانی دارد. با این حال مطالعات پیشین نشان داده است که غلظتهای بالاتر BAP باعث شیشهایشدن گیاهچهها و تولید شاخههای کوتاهتر و دارای حالت جاروی میشود. به نظر میرسد که ارتباط مستقیم بین افزایش سطوح سیتوکینین و شیشهایشدن به علت تقسیمات سریع سلولی و جذب بیش از حد آب میباشد (Banilas & Kokas, 2007). در پژوهشی Esnaashari et al. (2007) اعلام کردند که با در نظر گرفتن نقش شناخته شده اکسینها، سیتوکینینها و جیبرلینها در رشد و تقسیم سلولی و نتایج بیشمار کاربرد تیمارهای هورمونی که از طریق تأثیرگذاری بر غلظت هورمونهای درونی نقش خود را ایفاء میکنند. میتوان چنین اظهار نظر نمود که هر ژنوتیپ دارای مقادیر خاصی از هورمونهای درونی بوده و غلظت تیمارهای به کار گرفته شده بیشترین تأثیر را در چگونگی عملکرد و واکنش هورمونهای درونی نسبت به آنها دارد. با توجه به اینکه، یکی از روشهای حفظ تعادل متابولیسمی گیاهان در غلظتهای بالا، ممانعت از عمل و یا حتی تجزیه هورمون میباشد، اثر قطعی برهمکنش اکسینها و سیتوکینینها با سایر هورمونهای درونی در مراحل پایانی رشد و نمو، همانند اسید آبسیزیک، اتیلن و جیبرلینها به اثبات رسیده است. از این پژوهش نتیجه گرفته میشود که کاربرد 25/0 میلیگرم در لیتر BAP میزان قابل قبولی از پرآوری شاخه را همراه با حداقل میزان شیشهایشدن ایجاد نموده است که این میتواند به دلیل تقسیم سلولی مناسب باشد که این خود نیز، باعث جذب آب، مواد کربوهیدراتی و معدنی به مقدار لازم میشود. در نتیجه، گیاهچههای حاصل شده از این طریق کیفیت بهتر، شکل ظاهری بهتر، توسعه سطح برگ و کلروفیل بهتری را در پی دارند. بنابراین، کاربرد سطوح پایینتر BAP (25/0 میلیگرم در لیتر) را میتوان برای پرآوری شاخه انگور رقم بیدانه قرمز پیشنهاد کرد که با نتایج (Banilas & Korkas, 2007) در پژوهش بر ارقام دیگر انگور نیز مطابقت دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، هورمون IBA از نظر تولید تعداد ریشه نسبت به هورمون NAA در وضعیت بهتری قرار داشت، طوری که بیشترین تعداد ریشه در غلظت 8/0 میلیگرم در لیتر هورمون IBA (16/18 ریشه) به دست آمد. همچنین کمترین تعداد ریشه در تیمار شاهد IBA (16/4 ریشه) مشاهده شد. بین غلظتهای 8/0 و 6/1 میلیگرم در لیتر NAA نیز از لحاظ آماری تفاوت معنیداری مشاهده نشد. طول ریشه به دست آمده نیز در غلظتهای مختلف IBA و NAA متفاوت بود، به طوری که بیشترین طول ریشه در غلظت 8/0 میلیگرم در لیتر IBA(33 میلیمتر) به دست آمد. کمترین طول ریشه نیز در تیمار شاهد این دو هورمون مشاهده شد (شکل 5). مراحل کشت درونشیشهای ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز در شکل 7 آمده است.
شکل 5- اثر غلظتهای مختلف هورمون IBA و NAA بر تعداد (a) و طول (b) ریشه در ریزنمونههای Figure 5- The effects of various concentrations of IBA and NAA hormones on root number. (a) and length (b) in Red Seedless grape explants. IBA1: control, IBA2: 0.8 mg L-1, IBA3: 1.6 mg L1, NAA1: control, NAA2: 0.8 mg L-1, and NAA3: 1.6 mg L-1, † Columns with different superscripts are significantly different at P≤0.05.
چنانکه در شکل 6 مشاهده میشود، بیشترین وزن تر و خشک ریشه مربوط به دو غلظت 8/0 میلیگرم در لیتر IBA (به ترتیب 90/1 و 87/0 گرم) و 6/1 میلیگرم در لیتر NAA (به ترتیب 70/1 و 86/0 گرم) بود. کمترین این صفات نیز در تیمار شاهد این دو هورمون مشاهده شد.
شکل 6- اثر غلظتهای مختلف هورمون IBA و NAA بر وزن تر (a) و خشک (b) ریشه در ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز. IBA1: شاهد، IBA2: 8/0 میلیگرم در لیتر، IBA3: 6/1 میلیگرم در لیتر، NAA1: شاهد، NAA2: 8/0 میلیگرم در لیتر و NAA3: 6/1 میلیگرم در لیتر، † ستونهای دارای حروف متفاوت اختلاف معنیداری در سطح احتمال %5 دارند. Figure 6- The effects of various concentrations of IBA and NAA hormones on root fresh (a) and dry (b) weight in Red Seedless grape explants, IBA1: control, IBA2: 0.8 mg L-1, IBA3: † Columns with different superscripts are significantly different at P≤0.05.
شکل 7- مراحل کشت درونشیشهای ریزنمونههای انگور رقم بیدانه قرمز. a: ریزنمونه، b: پرآوری ریزنمونهها، c: ریشهزایی و d: گیاه کامل. Figure 7- The steps of in vitro culture of in Red Seedless grape explants a: Explant, b: Proliferation of explants, c: Rooting, d: Complete plant.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر اکثر توجهها به سوی روشهای ارزان و سریع در پروسههای ریزازدیادی معطوف شده است، ریشهزایی درونشیشهای روش مناسبی جهت کاهش هزینههای ریزازدیادی و مدت زمان پروسه تولید است. از طرف دیگر، در هر سیستم ریزازدیادی انتقال از محیط درونشیشهای به محیط گلدانی و سازگاری، یک فرایند مهم و اغلب محدودکننده میباشد. چندین عامل در بقاء ریزقلمهها و موفقیت فرایند انتقال از یک مرحله با ویژگی هتروفیک به وضعیت کاملاً اتوتروف دخیل میباشند. اندازه ریزقلمهها اغلب قدرت و توانایی آنها را در تحمل استرسهای دوره سازگاری تحت تأثیر قرار میدهد و رطوبت نسبی محیط کشت نیز، پسابیدگی گیاهچهها را تا زمانی که ساختار کوتیکولی برگها به اندازه کافی توسعه یافته و ضخیمتر شوند، تحت تأثیر قرار میدهد. سلولهای تمایزیافته نیاز به نوع و غلظت مناسبی از اکسین دارند تا بتوانند به علایم و سیگنالهای ارگانوژنیک پاسخ دهند. در این میان، برگها یکی از منابع سازنده اکسین هستند و میتوان گفت با افزایش سطح برگ، سنتز درونی اکسین افزایش مییابد که این به نوبه خود باعث افزایش تعداد و طول ریشهها میشود. اکسینها در تحریک تقسیم سلولی، افزایش طول سلولها، تحریک آغازیدن ریشه، تمایزیابی بافتهای آوندی و افزایش حرکت مواد در آوندها نقش دارند. البته هورمون IBA نسبت به NAA در ریشهزایی مؤثر میباشد. همچنین وجود ریشه فرعی، جذب آب و مواد غذایی را افزایش داده و تنشهای به وجود آمده در اثر آب از دستدهی گیاهان را در مرحله سازگاری کم میکند (Bakhshi-Khanikei & Farshadfar, 2005). طبق این نتایج، از بین هورمونهای اکسینی مورد استفاده هورمون IBA با غلظت 8/0 میلیگرم در لیتر بیشترین اثر را بر صفات تعداد ریشه، طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه داشت. در بیشتر تحقیقات انجام گرفته در زمینه ریزازدیادی انگور، اغلب ریشهزایی به صورت درونشیشهای آزمایش شده استJalili-Marandi, 2003; Mharte et al., 2000 Wang, 2009)). در پژوهشی Abido et al. (2013) ریشهزایی انگور رقم Alexandria را در محیط کشت MS با
نتیجهگیری انگور یک محصول استراتژی مهم باغبانی دنیا میباشد که به لحاظ سطح زیرکشت و ارزش اقتصادی بالا، بیشتر مورد کشت و کار قرار
منابع Aazami MA (2010). Effect of some growth regulators on “in vitro” culture of two Vitis vinifera L. cultivars. Romanian Biotechnological Letters 15: 5229-5232. Abido AS, Aly MM, Hassanen AS Rayan AG (2013). In vitro propagation of grapevine Alizadeh A (2004). Preliminary collection and identification of local cultivars of grapevine in West Azarbaijan province. Seed and Plant 20: 1-21. Ashcan M (2008). Important disease of fruit trees in Iran. University Publication Center, Tehran, 384 p (In Persian). Bakhshi-Khanikei GH, Farshadfar M (2005). Basic Principles of Biotechnology and Plant Culture. Payam Noor University (PNU), Tehran, 339 p (in Persian). Bakhtiari F, Mozafari J, Abdollahi H (2016). A study on growth, propagation and rooting of Iranian native pears for developing in vitro conservation system. Journal of Agricultural Biotechnology 8: 17-34 (in Persian). Banilas G, Korkas E (2007). Rapid micropropagation of grapevine cv. Agiorgitiko through lateral bud development. Journal of Science and Technology 42: 31-38. Butiuc-Keul AL, Cotse A, Bcraaciunaa A, Halmagyl A, Deliu F, Iliescu M, Iuoras R (2009). In vitro clonal propagation of several grapevine cultivars. Acta Hortclturae (ISHS) 83: 151-156. Dezhmpour J, Garigurian, V, Majidi E, Asgharzadeh N (2007). Sterilization, establishment and proliferation of some prunus interspesific hybrids for in vitro culture. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology 8: 165-174 (In Persian). Esnaashari M, Gholami M, Almasi P (2007). Grape Biology. In: Mycle JM (eds.). Bu-Ali Sina University. 244 p (in Persian). Evers PW, Donkers J, Prat A, Vermeer E (1988). Micropropagation of forest trees through tissue culture, p. 98-102. In: J.M. Bonga and P. Aderkas (eds.), In vitro culture of trees. Centre for Agricultural Publishing and Documentation. Food and Agriculture Organization (2017). Grapes production in 2015 mostly based on FAOSTAT. Available online 4 August, from http://www.faostat.fao.org. Haddad R, Garousi G, Ghannadnia M (2008). Response of grape explants (cv. Bidaneh Soltani) to different culture media. JWSS - Journal of Water and Soil Science 12: Hamidullah I, Syanal MM, Upadhyay S, Ahuja P, Mir H (2013). In vitro plant regeneration of grape cv. ‘Perlette’ axillary bud and shoot tip explants. Indian Journal of Horticulture 70: 185- 189. Ibanez, A, Valero M, Morte A (2003). Influence of cytokine’s and subculturing on proliferation capacity of single-axillary-bud micro cuttings of Vitis vinifera L. cv. Napoléon, Annals de Biological 25: 81-90. Jalili-Marandi R (2003). Small fruits. Academic Center for Education Culture and Research of West Azarbaijan Urmia (In Persian). Kalatehjari S (2004). Evaluation of responses of two grape cultivars 'White Seedless' and 'Shahroodi' on in vitro culture conditions. Iranian Journal of Agricultural Sciences Lazo-Javalera MF, Troncoso-Rojas R, Tiznado-Hernández ME, Martínez-Tellez MA, Vargas-Arispuro I, Islas-Osuna MA, Rivera-Domínguez M (2016). Surface disinfection procedure and in vitro regeneration of grapevine (Vitis vinifera L.) axillary buds. Doi: 10.1186/s40064-016-2081-0. Mharte M, Salunkhe CK, Rao PS (2000). Micropropagation of Vitis vinifera L.: towards an improved protocol. Scientia Horticulture 84: 357-363. Salami A, Ebadi A, Zamani Z, Ghasemi M (2005). Improvement in apex culture in an Iranian grapevine (Vitis vinifera L. 'Bidaneh Sefid') through fragmented shoot apices. International Journal of Agriculture and Biology 3: 333-336. Wang KYI (2009). In vitro culture of 'dog ridge' grapevine. MSc thesis. Texas A and M University. Texas, USA. Yerbolova SL, Ryabushkina AN, Oleichenko NS, Oleichenko AG, Galiakparov NN (2013). The effect of growth regulators on in vitro culture of some Vitis vinifera L. Cultivars World Applied Sciences Journal 23: 76-80. Zhang P, Zhi-Ying Y, Zong-Ming CH, Zhen Z, Jian-Min T (2011). In vitro explants regeneration of the grape ‘Wink’ (Vitis vinifera L. ‘Wink’). Journal of Plant Breeding and Crop Science 3: 276-282. Zinhari Z, Pourseyedi SH, Zolala J (2016). Callus induction and direct shoot regeneration in Lepidium draba L. explants. Journal of Agricultural Biotechnology 8: 31-52 Zohouri M (2006). Grapevine guide. Agricultural Research and Education Organization, Tehran (in Persian).
Effects of various concentrations of hormonal treatments on In vitro culture
Norouzi E.1, Naseri L.2*, Najafzadeh R.3
1,2 M.Sc Graduate and Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran. 3 Assistant Professor, Department of Medicinal Plants, Higher Education Center Shahid Bakeri Miyandoab, Urmia University, Miyandoab, Iran.
Abstract Red Seedless grape is one of the most important and qualitative Iranian grape varieties which has been welcomed by farmers recently. Given the importance of the mass propagation of this plant, producing healthy seedlings, and particularly free of grapevine crown gall disease or cancer, in the present study the effects of various hormonal concentrations treatments were studied on proliferation and rooting of red seedless grape, with the aim of giving a suitable instruction for in vitro culture of the plant. For this purpose, the MS medium containing various concentrations of benzyl amino purine (BAP) (0.25, 0.5, 1, and 2 mg L-1) with 0.2 mg L-1 indole acetic acid (IAA) were used for proliferation and various concentrations of indole butyric acid (IBA) (0, 0.8, and 1.6 mg L-1) were used for rooting of the samples in a completely randomized design. The results showed that the studied hormones had the significant effects on the characteristics such as node number, nodal length, shoots number, length, diameter, fresh and dry weight, leaf number, leaf area, chlorophyll index, root number, length, fresh and dry weight. There was also different between concentrations of the used hormones. According to the results the highest proliferation and rooting was achieved at 0.25 mg L-1 of BAP and 0.8 mg L-1 of IBA, respectively. According to the results, these hormonal treatments can be useful for proliferation and rooting of red seedless grape. Keywords: Grape, Micropropagation, Hormonal treatments, Proliferation, Rooting.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aazami MA (2010). Effect of some growth regulators on “in vitro” culture of two Vitis vinifera L. cultivars. Romanian Biotechnological Letters 15: 5229-5232.
Abido AS, Aly MM, Hassanen AS Rayan AG (2013). In vitro propagation of grapevine (Vitis vinifera L.) Muscat of Alexandria cv. for conservation of endangerment. Middle-East Journal of Scientific Research 13: 328-337. Alizadeh A (2004). Preliminary collection and identification of local cultivars of grapevine in West Azarbaijan province. Seed and Plant 20: 1-21.
Ashcan M (2008). Important disease of fruit trees in Iran. University Publication Center, Tehran, 384 p (In Persian).
Bakhshi-Khanikei GH, Farshadfar M (2005). Basic Principles of Biotechnology and Plant Culture. Payam Noor University (PNU), Tehran, 339 p (in Persian).
Bakhtiari F, Mozafari J, Abdollahi H (2016). A study on growth, propagation and rooting of Iranian native pears for developing in vitro conservation system. Journal of Agricultural Biotechnology 8: 17-34 (in Persian).
Banilas G, Korkas E (2007). Rapid micropropagation of grapevine cv. Agiorgitiko through lateral bud development. Journal of Science and Technology 42: 31-38.
Butiuc-Keul AL, Cotse A, Bcraaciunaa A, Halmagyl A, Deliu F, Iliescu M, Iuoras R (2009). In vitro clonal propagation of several grapevine cultivars. Acta Hortclturae (ISHS) 83: 151-156.
Dezhmpour J, Garigurian, V, Majidi E, Asgharzadeh N (2007). Sterilization, establishment and proliferation of some prunus interspesific hybrids for in vitro culture. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology 8: 165-174 (In Persian).
Esnaashari M, Gholami M, Almasi P (2007). Grape Biology. In: Mycle JM (eds.). Bu-Ali Sina University. 244 p (in Persian).
Evers PW, Donkers J, Prat A, Vermeer E (1988). Micropropagation of forest trees through tissue culture, p. 98-102. In: J.M. Bonga and P. Aderkas (eds.), In vitro culture of trees. Centre for Agricultural Publishing and Documentation.
Food and Agriculture Organization (2017). Grapes production in 2015 mostly based on FAOSTAT. Available online 4 August, from http://www.faostat.fao.org.
Haddad R, Garousi G, Ghannadnia M (2008). Response of grape explants (cv. Bidaneh Soltani) to different culture media. JWSS - Journal of Water and Soil Science 12: 551-558 (In Persian). Hamidullah I, Syanal MM, Upadhyay S, Ahuja P, Mir H (2013). In vitro plant regeneration of grape cv. ‘Perlette’ axillary bud and shoot tip explants. Indian Journal of Horticulture 70: 185- 189.
Ibanez, A, Valero M, Morte A (2003). Influence of cytokine’s and subculturing on proliferation capacity of single-axillary-bud micro cuttings of Vitis vinifera L. cv. Napoléon, Annals de Biological 25: 81-90.
Jalili-Marandi R (2003). Small fruits. Academic Center for Education Culture and Research of West Azarbaijan Urmia (In Persian).
Kalatehjari S (2004). Evaluation of responses of two grape cultivars 'White Seedless' and 'Shahroodi' on in vitro culture conditions. Iranian Journal of Agricultural Sciences 2: 205-215 (In Persian). Lazo-Javalera MF, Troncoso-Rojas R, Tiznado-Hernández ME, Martínez-Tellez MA, Vargas-Arispuro I, Islas-Osuna MA, Rivera-Domínguez M (2016). Surface disinfection procedure and in vitro regeneration of grapevine (Vitis vinifera L.) axillary buds. Doi: 10.1186/s40064-016-2081-0.
Mharte M, Salunkhe CK, Rao PS (2000). Micropropagation of Vitis vinifera L.: towards an improved protocol. Scientia Horticulture 84: 357-363.
Salami A, Ebadi A, Zamani Z, Ghasemi M (2005). Improvement in apex culture in an Iranian grapevine (Vitis vinifera L. 'Bidaneh Sefid') through fragmented shoot apices. International Journal of Agriculture and Biology 3: 333-336.
Wang KYI (2009). In vitro culture of 'dog ridge' grapevine. MSc thesis. Texas A and M University. Texas, USA.
Yerbolova SL, Ryabushkina AN, Oleichenko NS, Oleichenko AG, Galiakparov NN (2013). The effect of growth regulators on in vitro culture of some Vitis vinifera L. Cultivars World Applied Sciences Journal 23: 76-80.
Zhang P, Zhi-Ying Y, Zong-Ming CH, Zhen Z, Jian-Min T (2011). In vitro explants regeneration of the grape ‘Wink’ (Vitis vinifera L. ‘Wink’). Journal of Plant Breeding and Crop Science 3: 276-282.
Zinhari Z, Pourseyedi SH, Zolala J (2016). Callus induction and direct shoot regeneration in Lepidium draba L. explants. Journal of Agricultural Biotechnology 8: 31-52 (in Persian). Zohouri M (2006). Grapevine guide. Agricultural Research and Education Organization, Tehran (in Persian). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,226 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 689 |